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Title: Poder y prestigio en las sociedades de la cultura de El Argar. El consumo comunal de bóvidos y ovicápridos en los rituales de enterramiento
Other Titles: Power and prestige in argar culture societies. The commensal compsumtion of bovids and ovicaprids during funerary rituals
Authors: Aranda Jiménez, Gonzalo
Esquivel Guerrero, José Antonio
Issue Date: 2007
Abstract: La fuerte normalización de los ajuares cárnicos en las sepulturas argáricas permite plantear que, como parte de ritual funerario, se procedió al sacrificio de bóvidos y ovicápridos que serían consumidos en rituales de comensalidad. Un trozo de carne de estas especies animales, siempre correspondiente a una de las extremidades, formaría parte del ajuar funerario, lo que supondría la participación simbólica del muerto en el propio ritual. La adscripción social de los individuos determinaría el tipo de carne consumida. Los bóvidos serían sacrificados sólo como parte de la ceremonia de comensalidad de los sectores sociales más elevados, frente a aquellos individuos de un nivel social inferior y con menor capacidad de amortización cuyo ritual incluirían el sacrificio y consumo de ovicápridos. En las sociedades argáricas el ritual de comensalidad contribuiría a la creación de un sentido de comunidad al tiempo que legitima y naturaliza una situación de clara asimetría social. Cohesión y distancia social formarían parte del acto comensal argárico.
The regular appearance of meat offerings in Argaric pmbs enables us to point out that the slaughter and consumption of cattle and sheep or goat took place as a part of rituals of commensality. A portion of meat of theses animals, always belonging to a leg, was introduced as grave goods involving the symbolic performance of the death in the ritual itself. The type of meat consumed in these rituals was linked to the social status of Argaric people. Cattle would be slaughtered during the commensal practices associated with the highest social groups in contrast to the performance developed in the lowest social levels that include goat or sheep but never cattle. The ritual of commensality in Argaric societies would contribute to maintaining the social solidarity at the same time that it legitimated and naturalised a clear situation of social asymmetry. Cohesion and social distance play an important role in the commensal practices of Argaric funerary rituals.
Publisher: Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
Keywords: Edad del Bronce
Cultura de El Argar
Sudeste de la Península Ibérica
Ritual funerario
Comensalidad
Bronze Age
Argar Culture
Southeast of Iberia
Funerary ritual
Commenslity
URI: http://hdl.handle.net/10481/32792
ISSN: 0080-5638
Rights : Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License
Citation: Aranda Jiménez, G.; Esquivel Guerrero, J.A. Poder y prestigio en las sociedades de la cultura de El Argar. El consumo comunal de bóvidos y ovicápridos en los rituales de enterramiento. Trabajos de Prehistoria, 64(2): 95-118 (2007). [http://hdl.handle.net/10481/32792]
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