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Title: Niveles de calcio, magnesio, manganeso, zinc, selenio y cromo en aceites de oliva comercializados en Andalucía
Other Titles: Levels of calcium, magnesium, manganese, zinc, selenium and chromium in olive oils produced in Andalusia
Authors: Roca, Amelia
Cabrera-Vique, Carmen
Lorenzo Tovar, María Luisa
López, María del Carmen
Issue Date: 2000
Abstract: En el presente trabajo se ha determinado la presencia de Ca, Mg, Mn, Zn, Se y Cr en 64 muestras de aceite de oliva virgen, de oliva y de orujo de oliva producidos en Andalucía. La técnica analítica empleada ha sido la espectroscopía de absorción atómica con atomización de llama para Ca y Mg, y con atomización electrotérmica para Mn, Zn, Se y Cr. Las muestras han sido sometidas previamente a mineralización ácida con HNO3 y V2O5. Se han optimizado las condiciones analíticas que permiten controlar interferencias y obtener factores de exactitud y precisión adecuados. El método propuesto resulta útil en control de calidad de aceites. Los valores obtenidos de Ca oscilan entre 0.055-2.725 mg/kg, de Mg entre 0.300-5.300 mg/kg, de Mn 13.213-296.356 mg/kg, de Zn entre 8.758-36.575 mg/kg, de Se entre no detectable -178.515 mg/kg y de Cr entre no detectable -41.510 mg/kg. No se pueden establecer diferencias estadísticamente significativas entre los 3 tipos de aceite, en base a su contenido en estos elementos. Se ha encontrado correlación estadísticamente significativa entre los niveles de Se-Cr, Mn-Cr, Mg-Zn, Ca-Zn y Ca-Cr. El aceite de oliva, dado su elevado consumo en nuestra región, puede considerarse fuente de elementos esenciales.
We determined the presence of Ca, Mg, Mn, Zn, Se and Cr in 64 samples of olive virgin oil, olive oil and marc oil produced in Andalusia; southern Spain. Flame atomization atomic absorption spectroscopy was used for Ca and Mg, and the electrothermal atomization mode was used for Mn, Zn, Se and Cr. Samples were previously ashed with HNO3 and V2O5. Analytical conditions were optimized to control for interference and to obtain appropriate accuracy and precision factors. The method is potentially useful for quality control of olive oils. The concentrations ranged from 0.055 to 2.725 mg/kg for Ca; 0.300 to 5.300 mg/kg for Mg, 13.213 to 296.356 mug/kg for Mn; 8.758 to 36.575 mug/kg for Zn, undetectable to 178.515 mug/kg for Se, and undetectable to 41.510 mug/kg for Cr. No statistically significant differences were found between the three types of oil in the concentrations of these elements. There were significant correlations between the concentrations of the pairs Se-Cr, Mn-Cr, Mg-Zn, Ca-Zn and Ca-Cr. Because of the high intake of olive oil in our setting, this food can be considered a major source of essential elemental nutrients.
Publisher: Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
Keywords: Aceite de oliva
Aceite de orujo
Andalucía
Espectroscopía de absorción atómica
Metales
Andalusia
Atomic absorption spectroscopy
Marc oil
Minerals
Olive oil
URI: http://hdl.handle.net/10481/32383
ISSN: 0017-3495
Rights : Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License
Citation: Roca, A.; et al. Niveles de calcio, magnesio, manganeso, zinc, selenio y cromo en aceites de oliva comercializados en Andalucía. Grasas y Aceites, 51(6): 393-399 (2000). [http://hdl.handle.net/10481/32383]
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