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Title: La biodegradación del alpechín por sawdust y por Phanerochaetae chrysosporium
Other Titles: The biodegradation of Olive Oil Mill Wastewaters by Sawdust and by a Phanerochaetae chrysosporium
Authors: Mebirouk, M.
Sibai, L.
López, M.
González, J.
Issue Date: 2007
Abstract: Este trabajo describe la decoloración y la disminución de la demanda química de oxígeno del alpechín (OMW) por Phanerochaetae chrysosporium, crecido en cultivos estáticos, agitados e inmovilizados. Cuando P. chrysosporium fue cultivado en agitación, no se observa ninguna decoloración de OMW crudo, la decoloración ocurre solamente después de eliminar los polifenoles mediante adsorción en el serrín (Disminución del 39% del contenido en polifenoles). La utilización de la lignina peroxidasa generada en el medio da lugar a la mayor decoloración de alpechín y a las eficiencias de eliminación de DQO más altas. Las pruebas de la decoloración realizadas en las muestras de OMW que fueron pretratadas por la adsorción de madera del serrín, y usaron cultivos inmovilizadas demostraron resultados mejores. Por tanto, la eficiencia de eliminación de DQO alcanzó un 70%. La reducción de los polifenoles alcanzó los niveles más altos siempre, i.e. 62%. Se observó una decoloración significativa del efluente.
This paper discusses decolorization and chemical oxygen demand (COD) abatement in olive mill wastewaters (OMW) by Phanerochaetae chrysosporium grown in static, stirred and immobilized cultures. When P. Chrysosporium is used in cultures, no decolorization of crude OMW is observed. Decolorization occurs only after the removal of polyphenols by adsorption in sawdust, which allows a 39% polyphenol removal. The use of a High lignin peroxides (Lip) producing medium, yields the highest OMW decolorization and COD removal efficiencies. The use of P. Chrysosporium immobilized on polyurethane foam leads to significant abatements of OMW polluting characteristics. And COD abatement reached 70%. The reduction of polyphenols reached its highest level at 62%. A significant effluent decolorization is apparent.
Sponsorship: This work is being developed in collaboration with the Department of Nutrition and Bromatologia of the Faculty of Pharmacy University of Granada, Spain and LAMINEMET- Bioremediation Laboratory of Ecole Mohamadia d’Ingénieurs (EMI), University Mohamed V- Agdal of Rabat, Morocco. The financial support is endorsed by the Junta de Andalusia.
Publisher: Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
Keywords: Alpechín
Biodegradación
Decoloración
Polifenoles
Serrín
Biodegradation
Decolorization
Olive mill wastewaters
Polyphenols
Sawdust
URI: http://hdl.handle.net/10481/32380
ISSN: 0017-3495
Rights : Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License
Citation: Mebirouk, M.; et al. La biodegradación del alpechín por sawdust y por Phanerochaetae chrysosporium. Grasas y Aceites, 58(4): 366-371 (2007). [http://hdl.handle.net/10481/32380]
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