Universidad de Granada Digibug
 

Repositorio Institucional de la Universidad de Granada >
2.-Revistas >
ARS Pharmaceutica >
Ars Pharma 2003, Vol. 44 >
APh, vol. 44(4) >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10481/28183

Title: Análisis de la composición mineral en alimentos congelados precocinados de consumo habitual
Other Titles: Analyses of mineral compositions in habitually consumed pre-cooked frozen foods
Authors: Planells del Pozo, Elena María
Baró Rodríguez, Luis
Mataix Verdú, José
Ochoa, Julio J.
Issue Date: 2003
Abstract: La realización del presente estudio analítico ha tenido como principal objetivo ampliar y mejorar los datos que actualmente vienen reflejados en las tablas de composición de alimentos españoles, aportando datos que, además de propios, corresponden a alimentos ampliamente distribuidos en el mercado español y son consumidos de forma habitual en nuestro país. El análisis de los diferentes minerales se ha realizado en 28 alimentos precocinados congelados, previamente seleccionados, entre los que se incluyen pastas, pizzas, arroces y fritos de mayor consumo. Este tipo de alimentos son susceptibles de sufrir pérdidas en minerales debido a los procesos de elaboración, congelación y pretratamiento culinario a que son sometidos antes de su consumo, por lo que es de gran interés el conocimiento de su composición mineral, dando respuesta a las exigencias de un amplio grupo de profesionales y consumidores que requieren de esta información nutricional.
The objective of the present study was to extend and improve existing information on the composition of common food products currently consumed in Spain, as well as to engender new data concerning their mineral composition. The mineral analyses from a selection of 28 different frozen pre-cooked food products (including such products as pastas, pizzas, rice and other fried food products) showed that these kinds of products are highly susceptible to mineral loss, due to the different preparation processes involved in pre-cooking and freezing, before consumption. Thus, it is of great interest to know mineral composition of this kind of products, answering nutritional questions of professionals and consumers.
Publisher: Universidad de Granada, Facultad de Farmacia
Keywords: Alimentos precocinados congelados
Pre-cooked frozen foods
Sodio
Sodium
Potasio
Potassium
Fósforo
Phosphorus
Calcio
Calcium
Magnesio
Magnesium
Hierro
Iron
Cinc
Zinc
Cobre
Copper
Manganeso
Manganase
Mineral composition
URI: http://hdl.handle.net/10481/28183
ISSN: 0004-2927
Rights : Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License
Citation: Planells, E.; et al. Análisis de la composición mineral en alimentos congelados precocinados de consumo habitual. Ars Pharm, 2003; 44(4): 343-350. [http://hdl.handle.net/10481/28183]
Appears in Collections:APh, vol. 44(4)

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Ars pharm 2003;44(4)343-350.pdf37.55 kBAdobe PDFView/Open
Recommend this item

This item is licensed under a Creative Commons License
Creative Commons

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! OpenAire compliant DSpace Software Copyright © 2002-2007 MIT and Hewlett-Packard - Feedback

© Universidad de Granada