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Title: Enterotoxinas y enzimas estafilococcicas en presencia de aceites esenciales
Other Titles: Staphylococcal enterotoxins and enzymes in presence of essential oils
Authors: Núñez, L.
Moro, A.
D'Aquino, M.
Issue Date: 2007
Abstract: Nuestro objetivo fue investigar el efecto de concentraciones subinhibitorias de clavo, canela, y tomillo en el crecimiento de S aureus y en la producción de coagulasa, termonucleasa y enterotoxina. Con ese fi n se agregaron diferentes concentraciones de los aceites esenciales a Caldo Cerebro Corazón. La producción de enterotoxina en presencia y en ausencia de los aceites esenciales se determinó por la técnica de enzimoinmunoensayo (ELISA). Nuestros resultados indican que bajas concentraciones que no afectan el crecimiento, reducen la producción de la producción de las enzimas ensayadas y de enterotoxina El aceite esencial de tomillo es el que presenta mayor actividad pues al 0,04% produce la pérdida de la actividad de ambas enzimas y de la enterotoxicidad Esto es importante cuando consideramos su potencial aplicación en alimentos y en la industria farmacéutica.
Our aim was to investigate the effect of subinhibitory concentrations of clove, cinnamon, and thyme essential oils on the growth of Staphylococcus aureus and its production of coagulase, thermonuclease and enterotoxin. Different concentrations of the essential oils were added to Brain Heart Infusion broth. The production of enterotoxin in the presence or absence of essential oils was estimated using the ELISA technique. Our results indicate that a lower concentration did not affect the growth S. aureus but reduced the production of metabolites. Thyme oil presents the most signifi cant effect, inhibiting the activity of both enzymes and the production of enterotoxin with 0,04%. There is a renewed interest in the potential application of these essential oils in the food and pharmaceutical industries to control staphylococcal poisoning.
Publisher: Universidad de Granada, Facultad de Farmacia
Keywords: Clavo de olor
Clove
Canela
Cinnamon
Tomillo
Thyme
Staphylococcus aureus
Actividad enzimática
Enzymatic activity
Enterotoxina
Enterotoxin
URI: http://hdl.handle.net/10481/27964
ISSN: 0004-2927
Rights : Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License
Citation: Núñez, L.; Moro, A.; D'Aquino, M. Enterotoxinas y enzimas estafilococcicas en presencia de aceites esenciales. Ars Pharm, 2007; 48(2): 175-185. [http://hdl.handle.net/10481/27964]
Appears in Collections:APh, vol. 48(2)

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