Universidad de Granada Digibug
 

Repositorio Institucional de la Universidad de Granada >
2.-Revistas >
ARS Pharmaceutica >
Ars Pharma 2006, Vol. 47 >
APh, vol. 47(4) >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10481/27952

Title: Utilización de dos soportes para la inmovilización de la papaína
Other Titles: Use of two supports for inmobilizing papain
Authors: Biasutti, E.A.R.
Marco, L.M. de
Afonso, W.O.
Silva, V.D.M.
Lopes, D.C.F.
Silvestre, M.P.C.
Issue Date: 2006
Abstract: Con la intención de preparar suplementos dietéticos de bajo coste, se inmovilizó papaína en carbón activado (CA) y en alúmina, utilizando suero como fuente de proteínas hidrolizadas. Para determinar el índice de inmovilización se cuantifi caron las enzimas no adsorbidas mediante el método de Lowry. Se analizó el efecto del tiempo de contacto y la temperatura, considerándose 30 min. a 25 ºC como la condición óptima para inmovilizar la papaína en ambos soportes. El CA presentó unos índices de inmovilización muy superiores (entre 95% y 99%) a los de la AL (entre 4% y 13%). Para evaluar la capacidad de reutilización de la papaína se midió la actividad residual de la enzima después de haber sido utilizada hasta 20 veces. Para determinar la actividad de la enzima se cuantifi có el índice de exposición de la fenilalanina mediante espectrofotometría de derivada segunda. En este caso, la AL presentó mejores resultados que el CA, ya que la actividad de la papaína seguía siendo la misma después de haber sido utilizada 15 y 5 veces, respectivamente.
Papain was immobilized on activated carbon (AC) and on alumina (AL), with the aim of preparing low cost dietary supplements, using whey as hydrolysed protein source. The quantifi cation of the non-adsorbed enzyme, using Lowry’s method was used to determine the immobilization rate. The effect of the contact time and the temperature was tested, and 30 min at 250C was considered the best condition for immobilizing papain in both supports. AC showed much higher immobilization rates (from 95% to 99%) than AL (from 4% to 13%). The reusability of papain was evaluated by measuring the residual activity of the enzyme after it has been used for up to 20 times. The quantifi cation of exposure rate of phenylalanine by second derivative spectrophotometry was used to determine the enzyme activity. In this case, AL showed better results than AC, since the activity of papain remained unchanged after 15 and 5 times, respectively.
Publisher: Universidad de Granada, Facultad de Farmacia
Keywords: Carbón activado
Activated carbon
Alúmina
Alumina
Tiempo de contacto
Contact time
Estabilidad operativa
Operational stabilit
Inmovilización de papaína
Papain immobilization
Temperatura
Temperature
URI: http://hdl.handle.net/10481/27952
ISSN: 0004-2927
Rights : Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License
Citation: Biasutti, E.A.R.; et al. Utilización de dos soportes para la inmovilización de la papaína. Ars Pharm, 2006; 47(4): 425-435. [http://hdl.handle.net/10481/27952]
Appears in Collections:APh, vol. 47(4)

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Ars Pharm 2006;47(4)425-435.pdf129.74 kBAdobe PDFView/Open
Recommend this item

This item is licensed under a Creative Commons License
Creative Commons

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! OpenAire compliant DSpace Software Copyright © 2002-2007 MIT and Hewlett-Packard - Feedback

© Universidad de Granada