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Title: Actividad de barrido de los radicales libres de Inula cappa
Other Titles: Free Radical Scavenging activity of Inula cappa
Authors: Kalola, J.
Shah, M.
Issue Date: 2006
Abstract: Se evaluó la actividad antioxidante (AA) del extracto crudo y las fracciones derivadas de Inula cappa mediante el ensayo de barrido de radicales α, α - difenil- ß-picrilhidracil (DPPH), ensayo de barrido de radicales superóxido, la medición del poder reductor y la medición del efecto sobre la peroxidación lipídica en homogeneizado de hígado de rata, y comparándolos con los del hidroxitolueno butilado (BHT), el ácido gálico (GA) y el ácido ascórbico (AscA). Los resultados muestran que el extracto metanólico y la fracción soluble en acetato presentan una mayor actividad antioxidante. También se determinó el contenido total fenólico, de taninos y fl avonoides. Se observa por primera vez el ácido clorogénico en esta planta, y se desarrolla un método de TLC densitométrica para la cuantifi cación del ácido clorogénico.
Antioxidant activity (AA) of the crude extract and fractions derived from Inula cappa, was evaluated using the α, α - diphenyl- ß-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging assay, superoxide radical scavenging assay, measurement of reducing power and the measurement of effect on lipid peroxidation in rat liver homogenate, and compared with that of butylated hydroxytoluene (BHT), gallic acid (GA), and ascorbic acid (AscA). The results showed that the methanolic extract and the ethyl acetate-soluble fraction exhibited higher antioxidant activity. The total phenolic, total tannin and total fl avonoids content were also determined. Chlorogenic acid is reported for the fi rst time from this plant and a TLC densitometric method was developed for the quantifi cation of Chlorogenic acid.
Publisher: Universidad de Granada, Facultad de Farmacia
Keywords: Inula cappa
Antioxidante
Antioxidant
Ácido clorogénico
Chlorogenic acid
HPTLC
URI: http://hdl.handle.net/10481/27949
ISSN: 0004-2927
Rights : Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License
Citation: Kalola, J.; Shah, M. Actividad de barrido de los radicales libres de Inula cappa. Ars Pharm, 2006; 47(4): 385-401. [http://hdl.handle.net/10481/27949]
Appears in Collections:APh, vol. 47(4)

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