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Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10481/27919

Title: Flavonoides y enfermedad inflamatoria intestinal
Other Titles: Flavonoides and Infl ammatory bowel disease
Authors: Ballester, I.
Camuesco, D.
Gálvez, J.
Sánchez de Medina, Fermín
Zarzuelo Zurita, Antonio
Issue Date: 2006
Abstract: Estudios epidemiológicos han puesto en evidencia el papel que tienen los alimentos de origen vegetal en la prevención de numerosas enfermedades. Los antioxidantes naturales presentes en estos alimentos, entre los que destacan los fl avonoides, pueden ser responsables de esta actividad. Los fl avonoides son compuestos de bajo peso molecular que se encuentran ampliamente distribuidos en el reino vegetal. Pueden mejorar los estados de diarrea aguda y crónica a través de la inhibición de la secreción y motilidad intestinal y también ser muy útiles en la reducción del daño infl amatorio crónico en el intestino, protegiéndolo del estrés oxidativo y preservando la función de la mucosa. Por ello, se proponen como agentes terapéuticos en el tratamiento de la Enfermedad Infl amatoria Intestinal, en la que factores diversos promueven una reacción inmunológica exacerbada que conduce a una infl amación crónica del intestino.
Epidemiological studies have revealed the important role that foodstuffs of vegetable origin have to play in the prevention of numerous illnesses. The natural antioxidants present in such foodstuffs, among which the fl avonoids are widely present, may be responsible for such an activity. Flavonoids are compounds that are low in molecular weight and widely distributed throughout the vegetable kingdom. They may be of great utility in states of accute or chronic diarrhoea through the inhibition of intestinal secretion and motility, and may also be benefi cial in the reduction of chronic infl ammatory damage in the intestine, by affording protection against oxidative stress and by preserving mucosal function. For this reason, the use of these agents is recommended in the treatment of infl ammatory bowel disease, in which various factors are involved in extreme immunological reactions, which lead to chronic intestinal infl ammation.
Publisher: Universidad de Granada, Facultad de Farmacia
Keywords: Antioxidante
Antioxidant
Citocina
Cytocine
Enfermedad Inflamatoria Intestinal
Intestinal Inflammatory disease
Flavonoide
Flavonoids
Leucotrieno B4
Leukotriene B4
NFκB
Óxido nítrico
Nitric acid
URI: http://hdl.handle.net/10481/27919
ISSN: 0004-2927
Rights : Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License
Citation: Ballester, I. Flavonoides y enfermedad inflamatoria intestinal. Ars Pharm, 2006; 47(1): 5-21. [http://hdl.handle.net/10481/27919]
Appears in Collections:APh, vol. 47(1)

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