Universidad de Granada Digibug
 

Repositorio Institucional de la Universidad de Granada >
2.-Revistas >
ARS Pharmaceutica >
Ars Pharma 2009, Vol. 50 >
APh, vol. 50(1) >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10481/27474

Title: Actividad antioxidante y polifenoles de las algas marinas halimeda opuntia y halimeda monile
Authors: Vidal-Novoa, A.
Silva de Andrade-Wartha, E.R.
Oliveira e Silva, A.M. de
Pavan, R.
Lima, A.
Fallarero-Linares, A.
Batista-González, A.E.
Mancini-Filho, J.
Issue Date: 2009
Abstract: En este trabajo se estudió la actividad antioxidante de dos especies de algas marinas (H. opuntia y H. monile) mediante el ensayo de atrapamiento de radicales DPPH• y el sistema β-Caroteno-acido linoleico. Adicionalmente a las fracciones de ácidos fenolicos libres, ésteres solubles y ésteres insolubles de ácidos fenólicos se les determinó el contenido en fenoles totales mediante la técnica de Folin-Ciocalteu y posteriormente se identificaron y cuantificaron 8 ácidos fenólicos y cinámicos, resultando el componente mayoritario el ácido salicílico. En los ensayos utilizados se obtuvieron valores altos de actividad antioxidante para las diferentes fracciones. A partir de estos resultados se puede postular que la actividad antioxidante de los extractos polares de estas algas pudiera ser explicada, al menos parcialmente, por la presencia de los ácidos fenólicos y cinámicos. En el caso del alga Halimeda monile, de acuerdo con la literatura consultada, es el primer reporte de la actividad antioxidante.
In this paper, the antioxidant activity displayed by two different green seaweed species (H. opuntia y H. monile) was studied using the β- carotene/ linoleic acid and the DPPH• scavenging.systems as different experimental in vitro antioxidant assessment models. Polar seaweed fractions containing free phenolic acids, soluble esters and insoluble esters of phenolic acids were chemically characterized in terms of their phenolic content and composition. In that direction, 8 phenolic acids were identified and quantified, and salycilic acid was shown to be the majoritary compound on the fractions from both species. In addition, the polar fractions were proved to exert antioxidant activity in the two used experimental systems with considerably low values of CI50. Thus, in view of these findings, the antioxidant activity of these polar Halimeda spp. extracts could be supported and at least partially related to the presence of phenolic acids. In case of Halimeda monile this is, at least to the extend of our knowledge, the first report of such biological activity.
Publisher: Universidad de Granada, Facultad de Farmacia
Keywords: Algas marinas
Seaweed
Antioxidantes naturales
Natural antioxidants
Halimeda opuntia
Halimeda monile
Polifenoles
Polyphenol
URI: http://hdl.handle.net/10481/27474
ISSN: 0004-2927
Rights : Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License
Citation: Vidal-Novoa, A.; et al. Actividad antioxidante y polifenoles de las algas marinas halimeda opuntia y halimeda monile. Ars Pharm, 2009; 50(1): 24-31. [http://hdl.handle.net/10481/27474]
Appears in Collections:APh, vol. 50(1)

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Ars Pharm 2009;50(1)24-31.pdf264.15 kBAdobe PDFView/Open
Recommend this item

This item is licensed under a Creative Commons License
Creative Commons

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! OpenAire compliant DSpace Software Copyright © 2002-2007 MIT and Hewlett-Packard - Feedback

© Universidad de Granada