Universidad de Granada Digibug
 

Repositorio Institucional de la Universidad de Granada >
2.-Revistas >
ARS Pharmaceutica >
Ars Pharma 2010, Vol. 51 >
APh, vol. 51(suppl3) >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10481/26336

Title: Enfoque integral de la seguridad alimentaria
Other Titles: An overall approach to food safety
Authors: Blanca-Herrera, R.M.
Samaniego-Sánchez, Cristina
Quesada-Granados, José Javier
Issue Date: 2010
Abstract: Los cambios técnicos, económicos y culturales demandan una regulación, tanto a nivel comunitario como a nivel nacional, del nuevo concepto de seguridad alimentaria. El libro blanco sobre seguridad alimentaria plantea una coordinación al respecto, con el propósito de unificación de criterios para una mejor operabilidad. La alimentación y su regulación suponen un aspecto fundamental de la salud pública. En el ámbito organizativo de la Unión Europea, así como a nivel de la OMS (Organización Mundial de la Salud) y a nivel nacional, se están abordando unilateralmente la creación tanto de organismos como de organizaciones dedicadas a la seguridad alimentaria, para ofrecer garantías a los consumidores. Nuestro objetivo es revisar y comentar el enfoque integral que se plantea a nivel de seguridad alimentaria (desde la producción primaria, hasta el consumidor), el cual dará solución a la dispersión normativa. El enfoque integral vendría a paliar los inconvenientes planteados actualmente con el enfoque unilateral.
Technical, economic and cultural changes require regulation of the new concept of food safety at both EU and national levels. The white book on food safety proposes coordination with the aim of unifying criteria for improved operability. Food and its regulation represent a fundamental aspect of public health. In order to provide consumers with guarantees, the unilateral creation of organisms and organizations dedicated to food safety is being undertaken in both the European Union, the WHO (World Health Organization) and in individual nations. Our aim is to review and comment on an overall approach to food safety, from primary production down to the consumer, which would resolve the regulatory dispersal and overcome the present difficulties resulting from the unilateral approach.
Publisher: Universidad de Granada, Facultad de Farmacia
Keywords: Seguridad
Safety
Alimentación
Food
Seguridad alimentaria
Food safety
URI: http://hdl.handle.net/10481/26336
ISSN: 0004-2927
Rights : Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License
Citation: Blanca-Herrera, R.M.; Samaniego-Sánchez, C.; Quesada-Granados, J.J. Enfoque integral de la seguridad alimentaria. Ars Pharm 2010; 51.Suplemento 3: 67-75. [http://hdl.handle.net/10481/26336]
Appears in Collections:APh, vol. 51(suppl3)

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Ars Pharm 2010;51 (Suppl3)67-75.pdf145.92 kBAdobe PDFView/Open
Recommend this item

This item is licensed under a Creative Commons License
Creative Commons

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! OpenAire compliant DSpace Software Copyright © 2002-2007 MIT and Hewlett-Packard - Feedback

© Universidad de Granada