Universidad de Granada Digibug
 

Repositorio Institucional de la Universidad de Granada >
2.-Revistas >
ARS Pharmaceutica >
Ars Pharma 2012, Vol. 53 >
APh, vol. 53(1) >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10481/26223

Title: Terapéutica bromatológica, a finales del siglo XIX
Authors: Boatella Riera, J.
Issue Date: 2012
Abstract: Se describen las fórmulas magistrales elaboradas exclusivamente con alimentos incluidas en el Formulario de Bouchardat (1809 – 1866) del año 1885. Sobre un total de aproximadamente 136 fórmulas, los principales “grupos terapéuticos” representados correspondían a los antiflogísticos (26,4 %), estimulantes (20,6 %), tónicos (12,5 %), purgantes (12,5 %) y atemperantes (8,8 %). Así mismo se valora el impacto posterior de dichas preparaciones por lo que al desarrollo de productos dietéticos y alimentos funcionales se refiere.
We describe the master formulas made exclusively with foods included in the Form Bouchardat (1809 - 1866) from 1885. Of a total of approximately 136 formulas, the main “therapeutic groups” corresponded to the antiphlogistic (26.4%), stimulants (20.6%), tonic (12.5%), laxatives (12.5%) and tempering (8.8%). It also assesses the subsequent impact of these preparations to the development of functional food products and dietary concerns.
Publisher: Universidad de Granada, Facultad de Farmacia
Keywords: Fórmulas magistrales
Master formulas
Terapéutica
Therapeutic
Alimentos-medicamentos
Drug- foods
Historia de la farmacia
History of pharmacy
URI: http://hdl.handle.net/10481/26223
ISSN: 0004-2927
Rights : Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 License
Citation: Boatella Riera, J. Terapéutica bromatológica, a finales del siglo XIX. Ars Pharm. 2012; 53(1): 23-27. [http://hdl.handle.net/10481/26223]
Appears in Collections:APh, vol. 53(1)

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Art.Especial.Ars Pharm 2012;53(1)_23-27.pdf224.05 kBAdobe PDFView/Open
Recommend this item

This item is licensed under a Creative Commons License
Creative Commons

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! OpenAire compliant DSpace Software Copyright © 2002-2007 MIT and Hewlett-Packard - Feedback

© Universidad de Granada